Szabályok

1. RÉSZVÉTEL

A Náboj Fizika egy középiskolai csapatverseny. Minden csapat négy vagy öt tagból áll. Minden egyes csapat tagjai egyazon intézmény tanulói. Két kategória van: Junior és Senior. A Junior kategória indulói legfeljebb tizedikes (ötéves gimnázium esetében legfeljebb tizenegyedikes) tanulók lehetnek. A Senior kategóriában a középiskola bármely évfolyamáról lehet indulni.

2. JELENTKEZÉS

Jelentkezni a jelentkezési időszak végéig lehet, illetve amíg van szabad hely. A határidőkről, a jelentkezett csapatok számáról és a helyszín befogadóképességéről minden szükséges információ megtalálható a honlapon. Fennáll a lehetősége, hogy nagyobb befogadóképességű helyszínre költözik a verseny és így több csapatot tud majd befogadni, ezért érdemes várólistára is regisztrálni akkor is, ha már hivatalosan nincs szabad hely. A végleges helyszín és ezzel együtt a versenyző csapatok végleges létszáma október végén fog kiderülni. Minden iskola maximálisan két csapattal képviselheti magát kategóriánként. A verseny szervezői fenntartják a jogot, hogy engedélyezzék további csapat részvételét (kategóriánként) a regisztráció lezárása után fennmaradó helyekre.

3. A VERSENY KEZDETE

A versenyzőknek az előzetes tájékoztatás során megadott időpontig a verseny helyszínére kell érniük. A verseny kezdete előtt minden csapat kap egy lezárt borítékot az első 8 feladattal. A borítékot csak a szervezők engedélyével lehet kibontani; ezzel a verseny kezdetét veszi.

4. A FELADATOK MEGOLDÁSA

A versenyzők bármely feladattal foglalkozhatnak a kapott nyolc közül; az eredmény általában egy számérték. Amint egy feladatot megoldottnak gondol egy csapat, a csapat egyik tagja a megoldottnak vélt feladat feladatlapjára írt megoldásával a csapatnak kijelölt ellenőrzőpulthoz megy és bemutatja a megoldást a javítóknak. Amennyiben a megoldás helyes, azt a javítók jelölik a feladatlapon, és a csapat megkapja a következő feladatát. A próbálkozási kísérletek száma korlátlan; ugyanakkor a harmadik sikertelen próbálkozás után a javítók rákérdezhetnek a megoldás menetére.

5. A JAVÍTÓK

Az egyes ellenőrzőpontokon több javító is ül, az egyes javítók különböző feladatokra érkezett megoldásokat bírálnak el; ennek részleteit a szervezők a verseny kezdete előtt a helyszínen ismertetik. Amennyiben egyidejűleg több versenyző várakozik ugyanahhoz a javítóhoz, érkezési sorrendnek megfelelően mutathatják be megoldásukat. A beérkezett jó megoldásokat tartalmazó feladatlapokat a javítók egy másik szervezőnek adják tovább. Az így továbbított feladatlaphoz tartozó feladatot a megoldó csapat számára helyesen megoldottnak könyvelik el. Ezt követően a csapat kézhez kapja a sorszámban következő feladatát. Ez egészen addig megy így, amíg a verseny véget nem ér, vagy amíg van olyan feladat, amelyet még a csapat nem kapott meg. A feladatok számát a szervezők a verseny kezdete előtt ismertetik.

6. A VERSENY VÉGE

A verseny két órán át tart. Az időkeret végeztével már nem lehet beállni az ellenőrzőpulthoz vezető sorba. Azok a versenyzők, akik az idő lejártakor sorban állnak, még ismertethetik a megoldásukat. Ezek a feladatok még időben megoldottként lesznek elkönyvelve.

7. A VERSENY GYŐZTESE

Minden kategóriában az a csapat diadalmaskodik, amelyik a verseny ideje alatt a legtöbb feladatot oldotta meg helyesen. Amennyiben több ilyen csapat is van, az a csapat nyer, amelyiknek az utolsó megoldott feladatának sorszáma a legnagyobb. Ha több ilyen is van, akkor a második legnagyobb sorszám határozza meg a győztest, és így tovább. Ha a legtöbb feladatot megoldó csapatok ugyanazokat a feladatokat oldották meg, az nyer, aki az utolsó megoldott feladatát a leghamarabb adta le. Ha még így is holtverseny lenne, az utolsó előtti feladat ideje dönt, stb. A többi helyezés is ugyanezen metódus alkalmazásával kerül megállapításra. Ez az alapelve az országos és a nemzetközi eredmény meghatározására egyaránt.

8. HASZNÁLHATÓ SEGÉDESZKÖZÖK

Szokásos író- és rajzeszközök, valamint számológép használata engedélyezett. Engedélyezett továbbá bármilyen szakirodalom használata a korábbi Náboj Fizika meholdásaonak kivételével. Akármilyen elektronikus eszköz (notebook stb.), távolsági kommunikációs eszközök (mobiltelefon, internet stb.) használata tilos a számológépek kivételével. Az együttműködés csak a csapat tagjai között engedélyezett.

9. KÖTELEZETTSÉGEK

A szabályzat betartása függetlenül a verseny helyszínétől minden résztvevő számára kötelező. A jelentkezett csapatok a regisztráció során elismerik, hogy elolvasták, megértették és elfogadták a verseny szabályait, és a verseny során betartják azokat. A szabályzat megszegése az érintett csapat versenyből való kizárását vonhatja maga után.

Eredmények


Nemzetközi:Magyarország: